
IJzebrand Rijzebol
Gedeputeerde Provincie Groningen
Wil je toekomst hebben, dan moet je vergroenen. Overstappen van fossiel naar groene waterstof is daar één van. We zijn bezig grote stappen te zetten.

Tjisse Stelpstra
Gedeputeerde Provincie Drenthe
In beide provincies krijgt waterstof al de eerste toepassingen. In Delfzijl ligt een waterstofpijpleiding, in Veendam en Groningen staan elektrolysers, de eerste waterstofvulpunten zijn geopend, de eerste waterstofbussen rijden al en particulieren en bedrijven kunnen bij Green Planet waterstofauto’s en -vrachtwagens leasen.
Het investeringsplan waterstof als basis
Noord-Nederland was, is en blijft de energieregio. De energie uit aardgas stroomt vanuit deze regio naar de industrieclusters van ons land, naar alle huizen en naar onze buurlanden. De unieke positie van Noord-Nederland om succesvol de groene waterstofeconomie te realiseren is dankzij:
- Een excellente haveninfrastructuur en hoogwaardige mobiliteitsinfrastructuur;
- De unieke ligging aan de Noordzee waarmee de grootschalige offshore groene elektriciteitsproductie kan worden ontsloten;
- De import van groene elektriciteit via de netwerkverbindingen met Noorwegen en Denemarken;
- De aanwezige gastransport en opslaginfrastructuur die effectief en efficiënt kan worden aangepast voor groene waterstof;
- De aanwezigheid van grootschalige chemische clusters en andere industrieën voor afname;
- Een hoogwaardige kennis- en innovatie infrastructuur om bij te dragen aan de nodige ontwikkelingen om een waterstofeconomie in Noord-Nederland en daarbuiten te ontwikkelen.
Hoe Noord Nederland als de energieregio een kickstart kan geven aan de waterstofeconomie in Nederland en Europa is uitgewerkt in het “Investeringsplan waterstof Noord-Nederland” welke hier te downloaden is. Het plan presenteert o.a. de routekaart, een implementatieplan en een aantal voorwaarden om het Nederlandse waterstofpotentieel te ontsluiten.
De impact van het Noorden voor Nederland & Europa

Bart Biebuyck
Executive Director Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking
Noord-Nederland heeft zich gepositioneerd als waterstofvallei binnen Europa en om die ambitie waar te maken is partnering, kennisdelen en coördinatie cruciaal. Deze belangrijk rol heeft HyNorth op zich genomen en kan als een blueprint fungeren voor andere en nieuwe waterstofvalleien binnen Europa of zelfs daarbuiten.
Noord-Nederland heeft de afgelopen jaren vol ingezet op de ontwikkeling van een waterstof eco-systeem. Het heeft dan ook Europese erkenning gekregen (FCH JU) en wordt inmiddels aangemerkt als de leidende Hydrogen Valley in Europa: een volwaardig en groen ecosysteem van waterstof (van productie, transport tot gebruik). De unieke kenmerken van Noord-Nederland dragen hieraan bij: een groot potentieel aan grootschalige windenergie, voldoende locaties voor productie, een bestaande gasinfrastructuur, toegang tot de markt en een kennis van en ervaring met transport en handel in gas. Juist nu de economie een boost nodig heeft en de klimaatdoelstellingen worden aangescherpt, biedt waterstof een kans voor Nederland & Europa om de transitie van aardgas naar duurzaam te maken.
Samen met deze partners werken we aan de hydrogen valley in Noord Nederland. Doe jij ook mee?
We komen graag met je in contact.







